In de decembermaanden word je vaak doodgegooid met reclames over zorgverzekeraars die hen nieuwe polissen aanbieden. Je kunt namelijk tot en met 31 december wisselen van zorgverzekeraar en dit biedt natuurlijk een mogelijkheid voor deze verzekeringmaatschappijen om nieuwe klanten binnen te halen. En het is de zorgverzekeraars goed gelukt om dit jaar mensen over te laten stappen.

Vergelijkingswebsites zien veel toename overstappers

Veel grote vergelijkingswebsites zien dit jaar hoge percentages aan overstappers van hun zorgverzekering. Zo ziet Independer een toename van 20 procent en ziet Pricewise zelfs een toename van 26 procent dan vorig jaar. Het voordeel van deze vergelijkingswebsites is dat men direct kan zien hoeveel zij per maand kwijt zullen zijn voor de zorgverzekering. De consument kan precies aanvinken waar zij voor verzekerd willen zijn en de vergelijkingswebsite laat de beste prijzen van de aanbieders zien. Hiermee wordt het erg eenvoudig om te kijken of je nu teveel betaald en dus minder kunt gaan betalen. Dit jaar werd er voornamelijk overgestapt om minder te gaan betalen, want gemiddeld betalen de overstappers zo’n €6,- minder per maand.

Eigen risico

Bij elke zorgverzekeraar moet er een verplicht eigen risico van minimaal €385,- worden afgesloten. Zo’n 68% van de mensen die naar een andere zorgverzekeraar gaan kozen voor het laagste verplichte eigen risico. Ook was er zo’n 27% die voor een hoger eigen risico gingen van €500,-. Het verschil in dit eigen risico bepaald ook de premie van de zorgverzekering en deze mensen kiezen dus voor een lagere maandpremie.

Redenen voor overstappen

Zoals gezegd is de voornaamste reden om over te stappen een lagere maandpremie. Natuurlijk is niet de enige reden waarom mensen overstappen. Zo denken veel mensen dat zij een andere zorgbehoefte hebben in het nieuwe jaar dan de voorgaande jaren. Denk hierbij aan extra fysiotherapie, hogere tandartskosten en ga zo maar door. Ook zijn mensen vaak ontevreden over hun dekking bij de zorgverzekeraar. Nog een reden is het wegvallen van de huidige collectieve zorgverzekering, hierdoor zijn deze mensen genoodzaakt om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Hierbij kan er dus gezegd worden dat dit meer uit noodzaak is, dan dat veel mensen dit ook wilden doen. Eind februari zal bekend gemaakt worden hoeveel mensen er precies overgestapt zijn, maar zoals gezegd is de verwachting dat dit een stuk hoger zal uitvallen dan voorgaande jaren.