Ja, een verzekering is saai. Dat weten wij ook wel. En ja, je hebt andere dingen te doen. Toch, er zijn genoeg spullen (laptop, tablet, telefoon, sieraden, TV) die je zou willen vervangen als er brand, diefstal of andere vormen van schade is geweest. Omdat je als net 18 jarige al genoeg zaken aan je hoofd hebt en geen zin hebt het uit te zoeken, schiet een inboedelverzekering er vaak bij in. Net18jaargeworden.nl helpt je door de belangrijkste punten even op een rij te zetten.

Belangrijke aandachtspunten:

 • In de polis vaak dat er duidelijke sporen moeten zijn van een inbraak.
 • Vaak zijn er speciale combi-verzekeringspakketen  voor 18 jarige jongeren met  daarin ook een inboedelverzekering. Zo’n pakket is vaak goedkoper dan het los afsluiten van alle verzekeringen.
 • Bij het afsluiten van je inboedelverzekering kun je, wat de verzekerde waarde betreft, het beste rekening houden met mogelijke aankopen die je gedurende de komende paar jaar nog gaat doen. Op deze manier zorg je ervoor dat je inboedel niet meer waard is dan de waarde waarvoor je verzekerd bent.

Voorwaarden

Waar ben je met jouw inboedelverzekering nu wel voor verzekerd en waarvoor niet? Waar ben je aan gebonden op het moment dat jij een schadeclaim in wilt dienen bij je verzekeringsmaatschappij? Dit staat in de voorwaarden van je verzekering. Deze voorwaarden zijn niet gelijk voor alle verzekeraars. Hier vind je een uitleg voor de meest voorkomende termen in de voorwaarden van je polis.

Waar staan de verschillende dekkingen voor

Vaak zijn er verschillende pakketten met elke een verschillende dekkingsgraad. Je hebt meestal de keuze uit een uitgebreide, extra uitgebreide en meest uitgebreide dekkingsgraad. In de voorwaarden van de verzekering staat beschreven waar elke dekkingsgraad voor staat. Dit is soms per verzekeringmaatschappij weer anders, dus controleer het!

Een belangrijke voorwaarde voor het indienen van een schadeclaim is dat beschadiging aan je huisraad onverwachts is gebeurd. Om je een idee te geven wat valt onder een inboedelverzekering volgt hier een lijst van gevallen die verzekerd zijn:

1) Uitgebreide dekking:

 • Wanneer er ingebroken is in je kamer of woning, wanneer je huisraad gestolen is of als je beroofd bent
 • Brandschade
 • Onvoorziene schade door water
 • Schade aan de waterleiding ontstaan door vorst
 • Schade ontstaan door hevige wind
 • Blikseminslag

2) Extra uitgebreide dekking

 • Schade die indirect is ontstaan is als gevolg van regen
 • Schade aan de huisraad als gevolg van smelten of schroeien
 • Schade aan de spullen in je koelkast of vrieskist ontstaan door het wegvallen van de stroom
 • Schade of diefstal van de huisraad in je tuin
 • Alle dekkingsvormen genoemd bij de uitgebreide dekking

3) Meest uitgebreide dekking

 • Dekking van alle zaken hierboven genoemd
 • Dekking van alle schade die onverwachts is ontstaan

Overige zaken die meeverzekerd zijn

 • Huisraad wat zich bevindt aan de buitenkant van je huis
 • Huisraad wat zich in het trappenhuis bevindt
 • Huisraad wat zich onder een overkapping bevindt
 • Tenslotte is huisraad met een lagere waarde dan €225 wat zich in je auto bevindt ook meeverzekerd

Lees meer over het vinden van een goede en goedkope inboedelverzekering voor 18 jarigen op net18jaargeworden.nl