Iedere leerling of student moet er een keer aan geloven; een paar maanden stage lopen bij een bedrijf. Van elke week halve dagen op school naar vijf dagen fulltime werken op kantoor. Hoe ga je dat nou volhouden? Een stageperiode valt meestal heel erg mee. Sterker nog, het is leerzamer dan je denkt!

Het vinden van een stageplek

De belangrijkste stap voor een succesvolle stageperiode zet je bij het kiezen van een bedrijf. Je kan op meerdere manieren op zoek gaan naar een stage. Je kan je netwerk inschakelen. Deze persoon uit jouw netwerk kan jou helpen aan een stageplek en een goed woordje voor je doen. Of ben jij juist het tegenovergestelde hiervan? Je gaat zelf op zoek naar jouw perfecte stageplek. Je kunt op zoek gaan naar stage vacatures waarin bedrijven vragen naar stagiairs. Als je reageert op een vacature is de kans groot dat je na het schrijven van een goede sollicitatiebrief op gesprek mag komen en aangenomen wordt. Daarnaast is het aanbod op deze websites enorm, waardoor je efficiënt kunt zoeken. Want zeg nou eerlijk, wie wil nou niet snel en gericht zoeken en snel resultaat boeken?

Solliciteren op een stage vacature

Nu heb je een stage vacature gevonden bij een bedrijf wat perfect aansluit bij jouw persoonlijkheid. Maar de volgende stap is ook ontzettend belangrijk. Waarschijnlijk ben jij niet de enige kandidaat die gesolliciteerd heeft op deze vacature. Je moet jezelf kunnen onderscheiden van de rest. Maar hoe doe je dat precies? Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Zorg ervoor dat jouw CV up-to-date is, het liefst met een professionele foto van jou en een overzicht van jouw competenties. Online kun je veel CV-voorbeelden zien. Het overtuigen en jezelf onderscheiden van de overige sollicitanten doe je met een sollicitatiebrief. Met de juiste opbouw van de brief en een overtuigende tekst waarom het bedrijf jou zou moeten aannemen, maak je de meeste kans om daadwerkelijk aangenomen te worden. Tip: blijf altijd oprecht in een sollicitatiebrief en lieg nooit over jouw kwaliteiten, zo komt niemand voor verrassingen te staan.

Hoe overleef ik de stageperiode?

Je bent aangenomen naar aanleiding van je overtuigende sollicitatiebrief. Je begint met je eerste dag, stelt je voor aan iedereen en een minuut later ben je alle namen alweer vergeten. Hoe ga je ooit deze stageperiode overleven? Geen reden voor stress, niemand verwacht dat jij meteen alle namen uit je hoofd kent. Probeer tussen je werkzaamheden door af en toe te letten op de namen als iemand wordt aangesproken en voor je het weet ben je weer helemaal bij. Zorg ervoor dat je een proactieve houding hebt. Dan krijgt het team waarin je werkt het idee dat je leergierig bent en alles uit je stageperiode wilt halen. Vraag eens een keer of je met iemand mee zou mogen lopen om bepaalde werkzaamheden beter te leren kennen, het liefst bij het hele team.

Zorg ervoor dat je kritisch bent op bijvoorbeeld het onderzoek dat je uitvoert. Neem niet alles zomaar aan en vraag je af waarom iets is zoals het is. Ben je het ergens niet mee eens? Geef het aan bij je stagebegeleider of verantwoordelijke, veel bedrijven kunnen dit heel erg waarderen en betrekken je zo bij meerdere processen. Op deze manier kan jij alles uit je stageperiode halen en is de kans groot dat je met een mooi cijfer de deur van je stagebedrijf uitloopt. Of misschien kom je de week na je stageperiode wel weer terug, omdat je zo goed hebt gepresteerd dat je mag blijven!