Het is altijd leuk om een tof feestje te bezoeken waar je je helemaal kunt laten gaan. Elk jaar is het echter weer het wachten op dat ene vette huisfeest of gala. Maar waarom wachten als je zelf een mooi feestje kunt organiseren? Voor jongeren met weinig geld (alle jongeren dus) hebben we 7 tips voor het zelf organiseren van een low budget feest op een rij gezet.

1)     Uitnodiging

Een geslaagd feestje begint met een strakke uitnodiging. Je kunt natuurlijk je creatieve geest loslaten op een stuk karton, een schaar en kleurstiften. Maar je ook eens wat anders doen en lekker old school bierviltjes laten bedrukken en die verspreiden. Een uitnodiging via je mobiel kan ook en is zeker goedkoop. Stuur dan alleen geen oersaai appje. Wees een beetje creatief, gebruik de mogelijkheden van Snapchat of Insta of maak een eigen Facebookpagina.

2)     Locatie

De goedkoopste locatie is natuurlijk je eigen huis of het huis van je ouders. Als je dit aandurft zorg dat je huis feest-proof is. Even opruimen dus van tevoren maar vooral dat je kostbare bezittingen tijdelijk verplaatst naar een plek waar de feestgangers niet komen. Andere mogelijkheden zijn het afhuren van een kroeg (vaak zonder kosten als je genoeg gasten die genoeg drinken meeneemt) of op je studenten- of sportvereniging.

3)     Thema

Thema’s doen het altijd goed. Kijk maar eens naar de optredens van De Toppers. Omdat jij niet de enige bent met een beperkt budget, moet je het thema simpel houden, zodat er geen complete outfits gekocht hoeven te worden voor je feest. Denk dan aan ‘travestie’ (leen kleding van het andere geslacht), ‘sloeberfeest’ (zie er uit als een zwerver) of ‘ fout” (doe die foute zonnebril of te korte panterjurkje aan).

4)     Versiering

Hoewel versiering niet essentieel is voor een leuk feestje, draagt het opfleuren van je huis wel degelijk bij aan de feestvreugde. Met de slingers, ballonnen en vlaggetjes die je van je moeder mee hebt gekregen kom je er natuurlijk niet. En heb je voor een themafeest gekozen, dan hoort daar natuurlijk ook de nodige aankleding bij. Kijk tussen je eigen prullaria wat je kan gebruiken, vraag je huisgenoten om een ludieke bijdrage of gebruik de restjes van je Sinterklaas surprise.

5)     Muziek

Muziek is een erg belangrijk onderdeel van een geslaagd feest. Het vetst is natuurlijk een goede DJ. Dat creëert een bepaalde sfeer en kan een feest maken. Maar ja, daar heb je het budget niet voor. Ken je toch iemand die goed kan draaien en doet deze persoon het voor (bijna) niets? Doen! … Maar kies liever voor een andere oplossing dan je studiegenoot die met z’n dronken kop zijn obscure smaak etaleert.

Hoewel de feestgangers waarschijnlijk met liefde al hun favoriete nummers willen opzetten, is het altijd goed om een zorgvuldig uitgezochte Spotify-playlist te hebben waar je op terug kunt vallen. Zet de muziek vooral niet te hard. Niets is irritanter dan de hele avond naar elkaar te moeten schreeuwen.

6) Activiteiten

Om de stemming er aan het begin sneller in te laten komen is het een goed idee een paar spelletjes klaar te zetten. Kijk hier voor een aantal drankspelletjes zoals Stef Stuntpiloot, Mexen, Het Grote Piramidespel en Bier estafette.

7)     Drank

Je kun je het vrij gemakkelijk maken als je weinig geld hebt: maak er een Amerikaans feest van en laat iedereen z’n eigen drank meenemen. Vind je het gastvrijer wel drank aan te bieden shop dan eens online. Scheelt geld en het wordt nog thuisbezorgd ook!