Je wil wat geld bijverdienen en je gaat op zoek naar een gezin waar je mag komen oppassen. Na een tijdje zoeken heb je een oppasgezin gevonden waar je mag komen kennismaken. Super leuk! Maar hoe gaat dat? Hoe maak je de beste indruk tijdens het gesprek? Een kennismakingsgesprek het nieuwe oppasgezin is als een soort sollicitatiegesprek, dus hoe pak je dat aan?

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Tijdens het gesprek zullen de ouders best wat vragen aan je stellen. Gelukkig zijn er veel vragen waar je van tevoren al over kan nadenken en op kan voorbereiden. Hieronder een lijstje van vragen die de ouders hoogstwaarschijnlijk aan je zullen stellen.

  • Vertel eens wat over jezelf? Denk hierbij aan je achtergrond, je thuissituatie, je opleiding of eventuele bijbaantjes.
  • Waarom vind je oppassen zo leuk? Alleen voor het geld, is niet het beste antwoord.
  • Heb je eerder opgepast? Heb je al ervaring met het oppassen?
  • Wat vind je leuk om met de kinderen te doen? Houd je van knutselen, of lekker naar de speeltuin gaan?
  • Hoe ziet een dag/avond oppassen er voor jou uit? Als je al wat ervaring hebt met oppassen kun je vertellen hoe de dag eruit zag bij het andere oppasgezin en wat je allemaal met de kinderen deed.

Ook is het belangrijk dat jij vragen stelt. Ouders kunnen hun kinderen namelijk heel goed aanvullen. Ze kennen hun kinderen door en door en weten wanneer er iets aan de hand is. Jij weet dat, zeker in het begin, natuurlijk nog niet. Daarom is het belangrijk dat jij ze wat beter leert kennen. Hierbij een paar voorbeelden van vragen die jij aan de ouders kan stellen.

  • Kunt u me iets over de kinderen vertellen? Ouders vinden dit vaak geen probleem. Luister goed en probeer door te vragen om wat meer over de kinderen te weten te komen.
  • Wat verwacht u van mij? Gaat het alleen om oppassen, of verwachten de ouders dat je een paar huishoudelijke klusjes doet?
  • Heeft u al nagedacht over het oppas tarief? Geld is vaak een vervelend onderwerp om het over te hebben, voor jou en voor de ouders. Je kunt zelf alvast initiatief nemen en een bedrag noemen. Zorg er wel goed voor dat dit een realistisch bedrag is en dat je het goed kan onderbouwen.

Het kennismakingsgesprek

Zo’n gesprek kan best spannend zijn. Zorg dat je netjes verzorgt naar het gesprek gaat. Trek bijvoorbeeld geen joggingbroek aan. Blijf gewoon jezelf en ga uiteindelijk op je gevoel af. Pas jij als oppas bij dit gezin? Vind jij het gezin en vooral de kinderen leuk waar je op zou moeten passen?

Neem de tijd om alle vragen van de ouders te beantwoorden. Als je je goed hebt voorbereid kan je de meeste vragen wel beantwoorden. Als je het antwoord even niet weet is dit ook geen probleem, geef dit gewoon eerlijk aan en vraag of je er later op terug mag komen. Neem ook tijd om jouw eigen vragen te stellen. Ouders geven je daar vaak de ruimte voor, dus maak daar gebruik van. Zeker als sommige zaken nog niet helemaal duidelijk voor je zijn.

Na de kennismaking

Bepaal voor jezelf of je, na de kennismaking met zowel de ouders als de kinderen, bij het gezin wil werken. Als het gesprek heel leuk was, maar je voelt geen klik met het oppaskind, zal het misschien geen succes worden als je er toch gaat oppassen. Ook kan het zo zijn dat de manier van opvoeden jou niet aanstaat, kies er dan voor om even verder te zoeken naar een anders oppasgezin. Anders worden beide partijen niet gelukkig.

Zo’n beslissing is misschien moeilijk om in één avond te maken. Slaap er dus een nachtje over. Heb je nog je twijfels? Vraag dan aan het gezin of je een keertje mag komen proef oppassen. Zo krijg je een nog beter beeld of het oppasgezin wel bij jou past!