Als net18jarige heb je meestal weinig geld. Misschien ben je student, maar ja, van de studiefinanciering word je echt niet rijk. En als je werkt, of een bijbaan hebt, dan is je salaris ook geen vetpot.

Toch zijn er manieren om ook als net18jarige iets opzij te leggen. Met een goede planning, kennis van zaken en een paar tips kan ook jij effectief beginnen met sparen. Hieronder 6 tips die je op weg gaan helpen wat geld over te houden:

1) Samen eten

Samen eten met huisgenoten en zelf koken bespaart veel geld, en het is ook nog eens een stuk gezelliger. Het geld wat je anders zou spenderen aan uit eten gaan kun je dan opzij zetten en op een spaarrekening zetten.

2) Extra geld apart zetten

Wen jezelf aan dat als je deze maand iets meer hebt verdiend met je werk of bijbaan, je het extra geld meteen op je spaarrekening zet. Op deze manier heb je toch genoeg inkomen en kan je het niet ongemerkt opmaken.

3) Weet waar je geld naar toe gaat 

Een van de eerste dingen die je kunt doen om geld in je spaarpot te krijgen is goed nadenken over de kosten die je maakt. Een kasboekje kan je hierbij helpen. Waarschijnlijk kun je geld besparen door een keertje minder uit te gaan, die dagelijkse cappuccino een keer over te slaan of minder dure kleren te kopen.

4) Besparen op vaste lasten

En je kunt geld opzij zetten door te besparen op je vaste lasten, zoals verzekeringen, je mobieltje, energiekosten, internet en op terugkerende kosten als studieboeken.

5) Besparen op je andere uitgaven

Ook op je andere uitgaven kun je besparen. Op je dagelijkse boodschappen bijvoorbeeld door meer in de aanbieding te kopen en in grotere hoeveelheden in te slaan. Dat kan prima als je toch samen met je huisgenoten eet. En maak gebruik van kortingscodes die je overal op internet vindt.

6) Spaar automatisch 

Een handige en effectieve manier om over een langere periode geld te sparen is om maandelijks een (klein) bedrag over te maken op je spaarrekening. Sommige banken hebben een ‘automatisch sparen optie waarmee er elke maand een klein bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Dit is vaak de snelste en meest effectieve methode om als 18jarige geld te sparen omdat het ten eerste geen tijd kost en ten tweede je geen kans krijgt om het ongemerkt uit te geven.

Als je denkt aan sparen hoef je dus niet je patronen drastisch aan te passen. Door te letten op de kleintjes en het geld dat je daarmee overhoudt niet opmaakt maar opzij zet, zal je na verloop van tijd toch een aardig bedrag bij elkaar hebben.