Ga jij tijdens je opleiding stage lopen? In sommige branches of sectoren is het verplicht een VOG te geven. Zoals bijvoorbeeld in de zorg, bij kinderdagverblijven of bij een (semi)overheidsinstelling. De Verklaring Omtrent het Gedrag is een bewijs dat je gedrag uit het verleden geen bezwaar oplevert voor het uitoefenen van bepaald werk. Klinkt misschien spannend, maar in principe hoef je nergens bang voor te zijn. In 2016 kreeg bijvoorbeeld 99 procent van de jongeren die een VOG aanvroeg, deze gewoon. Moet jij er ook een aanvragen? Hieronder lees je meer over onder andere de aanvraag en de kosten.

Writing, Write, Person, Paperwork, Paper, Notebook

De officiële instantie is Justis

Een VOG wordt afgegeven door Justis, de screeningsautoriteit die onderdeel is van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Een aanvraag daar direct doen is alleen mogelijk als je niet in de Basisregistratie Personen (BRP) staat ingeschreven, of geen vaste woon- en verblijfplaats hebt. Omdat dit voor de meeste studenten niet het geval is, zullen we hieronder bespreken via welke andere wegen je nog meer een VOG kunt aanvragen.

Een VOG opvragen is ook mogelijk via het gemeentekantoor. Let er op dat je dit alleen maar kunt doen bij de afdeling Burger-/Publiekszaken van de gemeente waar je staat ingeschreven, als je niet meer thuis woont. Het is nodig vooraf een afspraak te maken (wat in drukke periodes niet altijd mogelijk is binnen een paar dagen) en het kan tot wel twee maanden duren totdat de verklaring wordt afgegeven.

De snelste en eenvoudigste manier is online een VOG aanvragen. Als student zul je gewend zijn om veel zaken digitaal af te handelen, dus dit zal geen problemen opleveren. De aanvraag duurt maar een paar minuten. Heel wat efficiënter dan ervoor naar het gemeentekantoor te moeten! Een online aanvraag kost € 41,35, net zoveel als een aanvraag via de gemeente.

Tip: speciaal voor jongeren heeft overheid een website gemaakt over de VOG: https://watdevog.nl/.

Werkgever laten aanvragen

Het kan ook zijn dat je de VOG niet zelf hoeft aan te vragen, maar dat je werkgever of stagebedrijf dat doet. Zij bereiden dan de aanvraag digitaal voor. Jij ontvangt vervolgens een mail met daarin de mededeling dat je de VOG dient aan te vragen. De email is voorzien van een unieke aanvraagcode en een link naar DigiD, waar je de aanvraag afrondt. Controleer de ingevoerde gegevens goed en betaal het restbedrag van € 33,85 vervolgens via iDEAL. Binnen een aantal weken krijg je bericht over je aanvraag.

Kosten besparen door online aanvragen

Als je zelf online een VOG aanvraagt, let er dan op dat er geen extra kosten in rekening worden gevraagd. Door online de VOG-aanvraag te doen bespaar je in ieder geval al op tijd en kosten, doordat je er niet helemaal voor naar het gemeentekantoor hoeft. Doet je werkgever of stagebedrijf de aanvraag, dan kost het jou slechts nog € 33,85. Vraag ook bij de werkgever of stagebedrijf na of ze de kosten nog vergoeden, dit is vaak het geval. Het studentenleven is al duur genoeg, dus fijn als je deze extra kosten niet hebt!