Is hij eindelijk af, het werkstuk waar je zo lang op gezwoegd hebt? Inleveren maar! Alleen moet je er eerst nog een aantal fysieke exemplaren van hebben. Dat blijkt een stuk prijziger uit te vallen dan je wellicht in gedachten had, en dat is als student toch een beetje lastig. Het is niet alsof je nu al op een berg geld zit. Daarom geven wij je een aantal tips voor hoe je je werkstuke kunt printen zonder er bakken met geld aan kwijt te zijn.

1) Doe het zelf

Je kunt gebruik maken van de diensten van een copyshop of drukker, maar dan ben je behoorlijk duur uit. Heb je een printer, of hebben je ouders er wellicht een, dan ben je goedkoper uit als je die gebruikt om je werkstuk af te drukken. Natuurlijk wil je wel dat hij er netjes uit komt te zien, dus je drukt wel af op de hoogste kwaliteit. Het voordeel van zelf printen is dat je ook zelf voor het papier kunt zorgen voor een lagere prijs dan je bij de copyshop of drukker betaalt.

2) Goedkope inktpatronen gebruiken

Vind je inkt voor de printer te duur? Je hoeft helemaal niet per se de inkt van de producent van de printer te gebruiken. Er bestaan ook goedkope inktpatronen die in je printer passen en gewoon hun werk doen. Deze kun je online bestellen. Let uiteraard wel goed op dat je de inktcartridges koopt die geschikt zijn voor jouw specifieke printer.

3) Ga voor wat dikker papier

Gewoon printerpapier is doorgaans 80 grams papier. Maar je hebt niet voor niets zo hard gezwoegd en het is de kroon op je werk, dus een wat luxere uitstraling mag best. Kies voor papier dat minimaal 100 grams is om dit voor dit effect te zorgen. Zwaarder mag, maar let op dat het niet te dik wordt voor de printer om te kunnen verwerken.

4) Druk beperkt in kleur af

Wat kleur is geen overbodige luxe in een lang werkstuk. Dat kan door middel van afbeeldingen of ingekleurde tabellen. De pagina’s waarop kleur voorkomt druk je uiteraard in kleur af, maar de pagina’s waarop kleur niet nodig is druk je om geld te besparen het beste gewoon in zwart-wit af. Dit levert wel wat meer werk op, want je moet invoeren welke pagina’s je wel of niet wilt printen en ze na het afdrukken zelf op volgorde leggen.

5) Laat je werkstuk inbinden

Onderzoek waar je je zelf afgedrukte werkstuk kunt laten inbinden voor niet al te veel geld. Jouw werkstuk verdient immers een mooie afwerking. Er zijn verschillende manieren van inbinden. Een lijmrug is chique, maar hoe dikker het papier dat je gebruikt, hoe groter de kans dat pagina’s los gaan komen. Een metalen ringband is een alternatief om te overwegen. Deze hebben het voordeel dat het makkelijk bladeren is. Een plastic ringband kan ook, maar dit staat wat goedkoper.