Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Ook voor jongeren is het er dus geen ontkomen aan. Een zorgverzekering kost je een hoop geld maar met deze tips kun je op een makkelijke manier besparen. En mocht je denken dat overstappen naar een andere verzekering gedoe is; dat valt reuze mee. Online heb je zo een andere verzekering afgesloten.

1) Vraag zorgtoeslag aan

Controleer of je recht hebt op zorgtoeslag. Dat kan bij de Belastingdienst. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid voor je maandelijkse zorgpremie. Je kunt maximaal 99 euro per maand aan zorgtoeslag ontvangen. Zeker de moeite waard dus.

2) Kies de juiste basisverzekering  

Voor de basisverzekering heb je vier keuzes: een budgetpolis, naturapolis, combinatiepolis en restitutiepolis. Deze polissen bieden allemaal dezelfde dekking, maar verschillen als het gaat om het aantal zorgverleners waar je alle kosten vergoed krijgt.

Met een restitutiepolis krijg je overal 100% vergoed. Met een naturapolis of combinatiepolis kun je in ieder geval bij alle ziekenhuizen terecht en bij ongeveer 80% van de andere zorgverleners. En met een budgetpolis is de keuze een stuk beperkter, maar die polis is daardoor wel goedkoper.

Kijk vooral goed of jouw zorgverleners zijn aangesloten bij de polis die je wilt. Dat kun je doen via deze tool van Independer.

Goed om te weten dat je wel altijd zelf je huisarts of tandarts kunt kiezen. En spoedeisende hulp wordt in ieder ziekenhuis volledig vergoed, ongeacht of er afspraken zijn gemaakt met je verzekeraar.

3) Kijk goed naar noodzaak aanvullende verzekering

Veel jongeren hebben een (uitgebreide) aanvullende verzekering, terwijl ze die nooit gebruiken. Ondertussen betaal je daar wel al snel een tientje per maand voor. Kijk dus goed wat je aanvullende verzekering precies vergoedt en of je die zorg echt nodig hebt. Anders kun je overwegen je aanvullende verzekering op te zeggen voor komend jaar.

4) Vrijwillig eigen risico verhogen

Elk zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico, voor 2020 is dat net zoals dit jaar €385. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit komt dan bovenop je verplichte eigen risico. Hiermee kun je je maandelijkse premie fors verlagen. Dit is alleen verstandig om te doen als je verwacht dat je geen tot heel weinig medische kosten zult maken. Meer over eigen risico.

Kijk hier voor interessante zorgverzekeringen voor jongeren