Bijna iedereen wil zo snel mogelijk zijn rijbewijs halen. Het autorijbewijs kun je al behalen vanaf je 17e verjaardag. Je mag al starten met rijlessen als je 16,5 jaar oud bent. Om het praktijk rijexamen af te leggen moet je eerst het theorie examen behalen. Het theorie examen mag je al behalen vanaf je 16e verjaardag en is vervolgens 1,5 jaar geldig. 

Gratis theorie examen oefenen

Het theorie examen auto is voor veel jongeren al een behoorlijke hobbel op de “weg”. Ongeveer 40% slaagt voor het CBR theorie examen auto. Dit betekent dat iemand het theorie examen minimaal twee keer moet doen, voordat hij geslaagd is. De belangrijkste reden dat het slagingspercentage zo laag is, komt doordat het theorie onderschat wordt. Het theorie examen beslaat behoorlijk veel onderwerpen zoals alcohol, verkeersborden, voorrangsregels of bijzondere manoeuvres. Om je slagingskans te vergroten is het tegenwoordig mogelijk om online te oefenen. Gratis theorie examen oefenen kan op verschillende websites, zoals Oefentoets.  

Wat voor soort CBR vragen zijn er?

Het theorie examen wordt getoetst op één van de twintig CBR locaties in Nederland. De theorie examen worden op een computer afgenomen en bestaan uit de volgende soorten vragen.

De sleepvraag: Bij een sleepvraag moet je op een touchscreen de nummers 1, 2 en 3 naar de juiste weggebruik slepen. Meestal wordt de vraag gesteld: Wat is de juiste volgorde van voor laten gaan. Je moet dus aangeven wie voorrang krijgt en als eerst mag, vervolgens als tweede en derde.

De single-sleepvraag: De single-sleepvraag lijkt op de sleepvraag. Bij de single-sleepvraag wordt meestal de vraag gesteld: Wie mag eerst? Je ziet drie of vier verkeersdeelnemers en selecteert degene die als eerste mag en dus voorrang krijgt op het overige verkeer.

De invulvraag: Met een toetsenbord moet je een getal invullen, zodat je bijvoorbeeld een snelheid kan invoeren. Bijvoorbeeld de vraag: Wat is hier de maximale snelheid?

De hotspotvraag: Je moet een keuze maken uit drie of vier symbolen of verkeersborden.

De ja/nee-vraag en meerkeuzevraag: De ja/nee vraag heeft dus de keuzes ja of nee. Moet je dimlicht voeren? De meerkeuzevraag bestaat uit drie antwoord mogelijkheden en kent verschillende soorten vragen.

Hoe ziet het theorie examen eruit?

Het theorie examen voor de auto bestaat uit 65 vragen die je in 30 minuten moet beantwoorden. De volgende drie onderdelen worden getoetst tijdens het CBR theorie examen.

  • Gevaarherkenning (25 vragen)
  • Kennis (12 vragen)
  • Verkeersinzicht (28 vragen)

Gevaarherkenning

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen en wordt getoetst onder een tijdslimiet. Per vraag heb je 8 seconden om een antwoord te geven. Alle 25 vragen zijn hetzelfde: Wat kun je het beste doen?

Je kunt uit drie antwoorden kiezen.

  1. Remmen (bij direct gevaar)
  2. Gas loslaten (bij mogelijk gevaar)
  3. Niks doen (er is geen gevaar)

De vragen worden gesteld aan de hand van een foto in een praktijksituatie. Dit is vanuit de hoek van de autobestuurder, waarbij je een dashboard met snelheid en een achteruitkijk spiegel ziet.

Heb je van de 25 situaties 13 vragen goed, dan heb je een voldoende op dit onderdeel behaald.

Kennis

Het onderdeel kennis zijn 12 vragen. Bij deze vragen gaat het om de feiten en verkeersregels beheersen. Bij dit onderdeel worden vragen gesteld over alcohol, onderhoud van de auto of verkeersborden. Goed voorbereiden voor dit onderdeel kan door verkeersborden oefenen en het doornemen van een theorieboek. Als je de theorie goed beheerst is dit onderdeel goed haalbaar. Je moet wel 10 van de 12 vragen goed beantwoorden om een voldoende te halen.

Verkeerinzicht

Het lastigste onderdeel is verkeersinzicht. Bij dit onderdeel moet je zowel de theorie goed kennen en deze vervolgens toepassen. Er zijn zowel verkeerssituatie als animatie maar ook als praktijksituatie op een foto. Voor de onderdelen kennis en verkeersinzicht heb je 30 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Kennis zijn 12 vragen en verkeersinzicht zijn 28 vragen.

Bij verkeersinzicht is een veel voorkomende vraag: Wat is de juiste volgorden van voor laten gaan?

In de onderstaande situatie moet je dit relatief snel kunnen beantwoorden.  De voetganger wil over steken en moet het verkeer op de kruisende weg voor laten gaan. De witte auto mag voor gaan op de rode auto. De regel: Recht doorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor. Daarna mag de rode auto en als laatst de voetganger.

Hoeveel vragen moet je goed hebben bij theorie examen auto?

Om te slagen voor het theorie examen moet je de voorgaande drie onderdelen met een voldoende afronden.

  1. Gevaarherkenning (minimaal 13 van de 25 goed beantwoorden).
  2. Kennis (minimaal 10 van de 12 goed beantwoorden).
  3. Verkeersinzicht (minimaal 25 van de 28 goed beantwoorden).

Als je alle drie de onderdelen met een voldoende afrond dan ben je geslaagd voor het theorie examen auto.

Theorie examen auto behaald?

Na het behalen van je theorie examen kun je ook het praktijk examen auto afleggen via het CBR. Vanaf je 16e mag je het theorie examen behalen. Als je 16,5 bent mag je rijlessen volgen en vanaf je 17e kun je slagen voor het praktijkexamen auto. Vervolgens moet je tot je 18e rijden met een coach naast jou, zodat je goed leert rijden in dat jaar. De verkeersveiligheid staat voorop.