Leren; we vinden het niet altijd even leuk maar zullen er toch aan moeten geloven. Hoewel je waarschijnlijk liever in een koffietentje zou gaan zitten of aan een de kroegentocht mee zou doen, moet er aan het einde van de dag toch ook geleerd worden. Om nu zo efficiënt mogelijk te leren, zorg je voor voldoende ontspanning. Ontspannen leren, dat doe je zo:


1) Een ontspannen studeerplek

Maak je studeerplek ontspannend. Even lekker neerploffen in een zitzak is namelijk een stuk aangenamer dan stijf aan tafel schuiven. Door een comfortabele plek op te zoeken zul je minder snel irritaties ervaren en hierdoor langer geconcentreerd door kunnen leren.

2) Een goede voorbereiding

Bereid voordat je aan het leren gaat alle materialen goed voor. Zorg dat je alle benodigde boeken en scripties bij de hand hebt, en dat ook koffie, water en thee binnen handbereik zijn. Door ervoor te zorgen dat je alles wat je maar nodig kunt hebben binnen bereik hebt, kun je onverstoord en ontspannen leren. Hetzelfde geldt voor tentamenvoorbereiding!

3) Las voldoende pauzes in

Het heeft geen nut om uren aan een stuk met je neus in de boeken te zitten. Na een bepaalde tijd neem je nieuwe informatie niet meer op en wordt je concentratie flink minder. Las voldoende pauzes in om ontspannen door te kunnen leren. Ga een eindje wandelen of drink een kopje koffie in een gemeenschappelijke ruimte. Door je zinnen even te verzetten kun je vervolgens met nieuwe energie terug de boeken in.

4) Maak een verdeling

Heb je veel leerwerk op de planning staan? Maak dan vooraf een duidelijke (en goede) verdeling van wat je wanneer gaat leren. Deel een boek op in hoofdstukken of een hoofdstuk in paragrafen. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en wat er wanneer moet gebeuren. Zo voorkom je stress en houd je de leermomenten ontspannen. 

5) Voldoende buitenlucht

Heb je een achtertuin of balkon? Probeer dan (in geval van redelijk weer) zo vaak mogelijk buiten te gaan zitten. De frisse buitenlucht verhoogd je concentratie en de beweging van de natuur om je heen zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt ontspannen. Neem ook voldoende rust: een dutje kan zeker geen kwaad!

6) Aangename temperatuur

Heb je dat raam nu al uren openstaan en beginnen je lippen inmiddels blauw uit te slaan? Dan is de ontspanning waarschijnlijk ver te zoeken. Zorg voor een aangename temperatuur gedurende je leermomenten. Houdt een dekentje binnen handbereik; na lang stilzitten kun je het zomaar eens behoorlijk koud krijgen.