Heb je een sollicitatiegesprek ingepland? Gefeliciteerd! Uiteraard is hiervoor een goede voorbereiding het halve werk. Een sollicitatiegesprek is voor sommige sollicitanten best wel spannend. Dit geldt natuurlijk al helemaal als het je eerste keer is. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt volgen om jezelf goed voor te bereiden op een succesvol sollicitatiegesprek.  

10 handige tips voor een goede voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek

Om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek zul je goed moeten nadenken wat er van jou als kandidaat precies verwacht wordt. Hiervoor zul je onder andere goed onderzoek moeten doen naar het betreffende bedrijf. Ook moet je proberen te bedenken waarom jij een perfecte fit bent voor het betreffende bedrijf. Laten we kijken naar 10 tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Lees de vacature aandachtig door

De vacature moet je eigenlijk zien als een soort spiekbriefje. Hier staat namelijk precies in waar een werkgever naar opzoek is. Hoe beter jij binnen dit plaatje past, hoe groter de kans is dat jij wordt aangenomen. Kijk dus goed wat de wensen en behoeften van de werkgever zijn en bedenk hoe jij hier met jouw kwaliteiten en vaardigheden op kan inspelen.

2. Verdiep je in het betreffende bedrijf

Tijdens het schrijven van je CV en sollicitatiebrief heb je het wellicht al een beetje gedaan, maar bekijk nog eens wat er online over het betreffende bedrijf te vinden is. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de verschillende social media kanalen, de website, de nieuwsbrief, noem het maar op. Als je weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren, is het raadzaam om hem/haar ook even op te zoeken op LinkedIn. Dit kan jou nét dat streepje voor geven op de concurrenten.

3. Bereid je voor op (veel gestelde) vragen

Je kunt je uiteraard niet voorbereiden op elke vraag die gesteld gaat worden. Echter, er zijn een aantal favorieten onder recruiters en werkgevers. Door alvast een goed antwoord voor te bereiden op deze sollicitatievragen, voorkom je dat je met je bek vol tanden komt te staan. Enkele voorbeelden zijn:

 • “Vertel eens wat over jezelf”
 • “Wat zijn jouw sterke/zwakke punten?”
 • “Waarom solliciteer je op deze functie?”
 • “Hoe zou een vriend of vriendin jou omschrijven”
 • “Waarom moeten we jou aannemen?”

4. Bedenk waar jij goed in bent

Jouw CV en sollicitatiebrief zijn voldoende overtuigend geweest om een sollicitatiegesprek te regelen. Jouw vaardigheden en competenties die in deze documenten naar voren zijn gekomen zullen dan ook zeker besproken worden tijdens het gesprek. Bedenk voor jezelf waar jij goed in bent. Waar krijg je vaak complimenten over? Wat zijn jouw goede (en slechte) eigenschappen? 

Vind je dit lastig? Doe dan online eens een gratis persoonlijkheidstest. 

5. Oefen voor de spiegel (en met vrienden/ familie)

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk achter te laten. Het is daarom helemaal geen gek idee om een aantal keer voor de spiegel en met wat vrienden of familie een gesprekje te oefenen. Zij kunnen jou dan direct wat objectieve feedback meegeven. 

6. Bereid zelf een aantal vragen voor

Aan het einde van het gesprek wordt er bijna altijd gevraagd: “Heb je zelf nog vragen?”. Veel sollicitanten bereiden zelf geen vragen voor. Dat is een gemiste kans! Door zelf een (of meerdere) vragen te stellen, laat je zien dat je goed voorbereid en serieus bent over de betreffende baan. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wat zijn de vervolgstappen na dit sollicitatiegesprek?
 • Hoe ziet een typische dag als [functie X] eruit?

7. Print je CV uit en neem deze mee

Vaak print een werkgever een kopie van jouw CV uit. Toch is het fijn als je ook zelf een kopie van je eigen CV meeneemt. Zo kun je er altijd zelf ook nog een keer aan refereren als er iets onduidelijk is. Neem daarom voor de zekerheid altijd een aantal kopietjes mee. 

8. Kies een gepaste sollicitatie outfit

Het mag vanzelfsprekend zijn dat je er netjes uit moet zien voor een sollicitatiegesprek. Dat betekent dus geen petjes of kapotte kleren. Als 18-jarige hoef je ook niet strak in pak te komen. Gewoon een nette broek met een blouse is voor mannen vaak al meer dan voldoende. Als je daar nog nette schoenen bij hebt dan maakt dat de outfit af. Voor vrouwen kun je denken aan een nette broek met een blouse of vestje.

9. Plan de route

Als het betreffende bedrijf dicht bij huis is, dan is dat natuurlijk een meevaller. Als je wat langer moet reizen, dan loont het de moeite om van tevoren de route even goed te bekijken. Zorg dat je weet hoelang je onderweg bent en voeg daar wat extra minuten aan toe zodat je wat speelruimte hebt. 

10. Dont’s tijdens een sollicitatiegesprek 

Met de bovenstaande 9 tips heb je als het goed is een ijzersterke voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Toch willen we je nog als laatste stap even attenderen op een aantal punten waar je op moet letten om een geweldige eerste indruk achter te laten:

 • Kom niet te laat.
 • Geef geen slappe hand.
 • Je telefoon aan laten staan.
 • Je jas aanhouden.
 • Onderuit in je stoel gaan zitten.
 • Niet goed voorbereid zijn (geen goede reden/motivatie hebben om te werken).

Ben je het niet geworden? Scherp je CV aan!

Ben je het de eerste keer niet geworden? Niet getreurd. Onderzoek heeft aangetoond dat je in Nederland gemiddeld 3 sollicitatiegesprekken moet voeren voordat er één baanaanbod uit voortvloeit. 

Om er zeker van te zijn dat je het de volgende keer wel wordt kun je jouw CV nog eens onder de loep nemen. Kijk of je deze wellicht kan versterken. Maak eventueel gebruik van een professionele CV template om extra indruk te maken op werkgevers. 

Alvast veel succes met jouw sollicitatie!