Net 18 jaar geworden

Alle informatie speciaal voor 18 jarigen!

Bijbaan

Als net 18 jarige kun je de inkomsten van een bijbaantje goed gebruiken. Wellicht heb je helemaal geen inkomsten, waarschijnlijk krijg ke studiefinanciering. Maar ja, daar word je ook niet rijk van. Veel jongeren hebben daarom een bijbaan. Maar verdient dat een beetje? En welke bijbanen leveren het meeste op? En waar vind je nou dat ene perfecte bijbaantje, dat precies bij jou past? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

80% heeft een bijbaan

80% van de jongeren heeft een bijbaan. Doorgaans werken ze 1 of 2 dagen per week. En dat levert gemiddeld €440 per maand op (1,5 keer je basisbeurs). HBO studenten verdienen meer (€470) dan WO studenten (€380). De meest populaire bijbaantjes zijn in de horeca, in een winkel en vakkenvuller meldt het CBS.

Hoe kom je aan een bijbaan?

1) Weten wat je wilt

Het eerste dat je moet doen is erachter te komen wat je belangrijk vindt. Dan kun je gericht gaan zoeken. Vind je het belangrijk dat je ergens werkt waar je later profijt van hebt? Of maakt het je niet uit in welke branche je aan de slag gaat zolang je maar geld verdient? Wil je het liefste een bijbaan dichtbij huis of zijn je collega’s voor jou de doorslaggevende factor? Zo kun je al snel een selectie maken van bijbanen die wel en niet bij je passen.

2) Uitzendbureau

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan is je bij een uitzendbureau inschrijven een handige plek om te starten. Zij hebben een bak vol vacatures en kunnen door middel van een kennismakingsgesprek direct aangeven wat ze voor je in de aanbieding hebben.

3) Vrienden en familie

Jouw vrienden en familie kennen jou als geen ander. Niet zo gek dus dat zij misschien wel een leuke bijbaan voor je weten. Of misschien heb je studiegenoten die een vette bijbaan hebben. Vraag aan ze hoe ze daaraan zijn gekomen en of er misschien ook nog een plekje voor jou vrij is. Kijk en vraag rond in je naaste omgeving en hou je oren en ogen open. Wie weet is jouw droombaan dichterbij dan je denkt.

4) Social media

Een andere manier om aan een bijbaan te komen is via sociale media. Je bereikt met een post op facebook of twitter een grote groep mensen en kunt er ook zelf advertenties zoeken. Steeds meer bedrijven die op zoek zijn naar jonge werknemers zoeken personeel onder hun volgers.

5) Binnenlopen

Kom je een leuk bedrijf tegen? Loop even binnen en vraag of ze nog personeel zoeken. Tip: neem een aantal cv’s mee om achter te laten.

Wat kun je verdienen met een bijbaan?

Met welke bijbaan kun je eigenlijk het meeste verdienen? Hierbij 5 voorbeelden met salarisindicatie per uur:

1)     Dagjeswerk

Salaris: Van 8 tot 16 euro. Bij dagjeswerk gaat het om klussen die op korte termijn uitgevoerd moeten. Van het uitdelen van folders tot het tellen van het verkeer op de weg  Het zijn korte opdrachten van meestal 1 dag. Dagjeswerk is niet alleen makkelijk, maar ook zeer lucratief.

2)     Telefonische verkoop

Salaris: 8 euro. Veel bedrijven hebben graag studenten om hun producten te verkopen. Denk aan telecombedrijven, energiebedrijven en ook goede doelen. Als je je target haalt kun je vaak ook nog een bonus verdienen.

3)     Administratief werk

Salaris: 9 – 10 euro. Bedrijven met grote computersystemen en veel klanten, zoals banken, verzekeraars en energiebedrijven betalen goed voor relatief eenvoudige administratieve klussen zoals het in de computer zetten van persoonsgegevens van nieuwe of verhuisde verzekerden.

4)     Chauffeur

Salaris 8 – 11 euro. Een groot voordeel van een bijbaan als chauffeur is de wachttijd tussen je diensten. Deze  mag je zelf invullen maar krijg je wel uitbetaald. Mooie gelegenheid om tijdens het wachten je studieboeken in te kijken.

5)     Samples uitdelen

Salaris: 7 – 9 euro. Gratis uitdelen van ijsjes, chips, wasmiddel, kranten of een ander product in discotheken, op straat of op het strand.

%d bloggers liken dit: