Net 18 jaar geworden

Alle informatie speciaal voor 18 jarigen!

De risico’s van alcohol

Hier gaan we het hebben over de risico’s van alcohol. Een keer alcohol is echt niet erg! En volgens sommige is het zelfs gezond om af en toe bijvoorbeeld een wijntje te drinken. Maar.. Overmatig alcohol gebruik is niet goed en kan zelfs gevaarlijk zijn. Om jullie hiervan bewust te zijn gaan we het hebben over de gevolgen. Zowel op de langere als op de korte termijn ontstaan er lichamelijke en geestelijke verslaving bij alcohol misbruik.

Alcohol brengt risico’s met zich mee op korte en lange termijn. Bij alcoholmisbruik ontstaan zowel lichamelijke en geestelijke verslaving als tolerantie. Ook de ontwenning van alcohol kan risico’s met zich meebrengen.

Risico’s op de korte termijn

  1. De black out. Iedereen kent het wel, je herinnert je niets meer van de avond.
  2. De dag daarna heb je last van een kater, ben je moe. Vaak ook misselijk en heb je veel dorst.
  3. Wist je dat alcohol je seksuele prestaties verminderd? Ook kan het na loop van tijd (van overmatig alcohol gebruik) een probleem veroorzaken.
  4. Tijdens de zwangerschap is het schadelijk.
  5. Je bent minder scherp, kunt minder goed risico’s inschatten en kunt verkeerde beslissingen nemen
  6. Alcohol kan je agressief maken.
  7. Je kunt er erg emotioneel van worden

Op de lange termijn

Op de lange termijn tast het je hele lichaam aan. Vooral de lever en de hersenen hebben het dan zwaar te voorduren. Alcoholmisbruik op de langere termijn veroorzaakt ook geheugenstoornissen. Dit komt doordat de hersencellen afbreken bij het te veel drinken van alcohol.

Veel mensen denken dat je met alcohol beter en sneller in slaap komt. Dit is niet waar. Het is eigenlijk een erg slecht. Je slaap bestaat uit cyclussen. Wanneer je gedronken hebt en gaat slapen wordt je (zonder dat je het door hebt) s’ nachts een aantal keer wakker. Hierdoor kun je de slaap cyclussen niet afmaken. Gebruik alcohol nooit als slaapmiddel!

We hopen dat we jullie een beetje wakker hebben gemaakt. Zoals we al zeggen een keer alcohol is niets mis mee, maar te veel is nooit goed. Ben verstandig, drink met mate. Onder de 18, geen alcohol of sigaretten. Wil je meer informatie over dit onderwerp, kijk eens op de alcoholinfo.nl van het Trimbos instituut

%d bloggers liken dit: