Net 18 jaar geworden

Alle informatie speciaal voor 18 jarigen!

Sollicitatiebrief

Voordat je kennis maakt met een nieuwe werkgever, schrijf je doorgaans een sollicitatiebrief om in contact te komen. Deze sollicitatiebrief is de eerste kennismaking voor de werkgever met jou en is erg belangrijk. De meeste werkgevers hebben meerdere aanmeldingen voor één functie, dus zorg ervoor dat je er alles aan doet om uitgekozen te worden. Daarom 8 tips.

Tip 1: Maak je sollicitatiebrief niet te lang

Zorg voor een effectieve opmaak van je sollicitatiebrief. Een sollicitatiebrief bestaat – buiten de aanhef en een groet – uit drie of vier alinea’s. Over het algemeen maak je een brief niet langer dan een half A4tje waardoor je de vaart en de lezer niet verliest.

STAR Methode

Je kunt STAR Methodiek gebruiken om belangrijke punten of gebeurtenissen beknopt in je sollicitatiebrief te beschrijven. Meer informatie over het gebruik van STAR Methodiek bij het schrijven van je curriculum vitae vind je op cvcheck.info.

Tip 2: Word niet te amicaal

Probeer ondanks je enthousiasme niet te amicaal te worden in de brief. Een bepaalde zakelijkheid staat voor professionaliteit. Laat de toon en de stijl van je brief ook afhangen van de vacaturetekst. Als deze formeel is kun je in je aanhef beter “Geachte” dan “Beste”gebruiken. De ‘tone of voice’ kan ook per branche erg verschillen. Zo is het in de juridische en financiële wereld gangbaar dat je wat zakelijker bent en kun je in de communicatiebranche prima een brief schrijven met wat meer flair.

Tip 3: Zorg dat je opvalt

Veel starters maken de fout dat zij dezelfde brief vaker gebruiken. Doe dat niet. Pas je brief iedere keer weer aan, afhankelijk van de functie waarop en de werkgever waarbij je solliciteert. Anders loop je het risico te vervallen in algemeenheden en val je niet meer op. Beschrijf dus steeds opnieuw wat je zo aanspreekt in een baan, een werkgever en wat juist jou zo geschikt maakt voor de openstaande functie. Probeer daarbij clichés te voorkomen. Iedereen is uniek en juist dat moet je benadrukken.

AIDA Formule

De AIDA formule komt oorspronkelijk uit de productverkoop, maar leent zich ook erg goed voor gebruik bij het schrijven van je CV of je sollicitatiebrief. Als het ware verkoop jij jezelf. Je kunt de AIDA formule zien als een stappenplan om een uitdagende boodschap over te brengen.

Tip 4: Maak geen taalfouten in je sollicitatiebrief

Spel- en taalfouten in je brief zijn funest. Taalfouten komen erg onprofessioneel over en bovendien lijkt het dan alsof je lichtzinnig over de functie denkt, alsof je gehaast bent tijdens het schrijven. Om taalfouten te voorkomen kun je uiteraard gebruik maken van de spellingscontrole van je tekstverwerkingsprogramma, maar het is ook verstandig om je brief door iemand anders na te laten lezen (zie tip 6).

Tip 5: Per e-mail of per post?

Tegenwoordig is het gangbaar dat je je brief per mail verstuurd. Zet je brief in de mail zelf en voeg je cv toe als bijlage. Als je de brieftekst direct in de mail plakt, verlaag je de drempel voor de lezer om de sollicitatiebrief door te lezen en kom je minder snel op ‘de stapel’ te liggen. Als het bedrijf in kwestie je brief liever via de post ontvangt, staat dat bij de contactgegevens in de vacature.

Tip 6: Laat de brief aan anderen lezen

Laat je sollicitatiebrief ook aan anderen lezen voordat je deze verstuurt. Misschien zien zij nog een eigenschap of skill die je helemaal over het hoofd hebt gezien, of haalt iemand er op het nippertje nog een taalfout uit.

Tip 7: Een foto toevoegen aan je sollicitatiebrief

Of je een foto moet toevoegen aan je sollicitatiebrief hangt af van de functie waarop je solliciteert. Indien een leuke uitstraling of representatief uiterlijk belangrijk is voor de uitvoering, dan is het toevoegen van je foto een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan sales vertegenwoordigers of gastvrouwen. In andere gevallen kan het ook juist een verkeerde indruk maken, maar het maakt je sollicitatie wel persoonlijker. Overweeg daarom goed de relevantie van het toevoegen van een foto en zorg dat je een nette, representatieve foto van jezelf gebruikt.

Tip 8: Open sollicitatiebrief

Een open sollicitatie verschilt van een ‘normale’, omdat er geen vacature is waarop je reageert. In een open sollicitatiebrief leg je extra nadruk op jouw oprechte interesse in het bedrijf en motiveer je duidelijk waarom jij goed bij het bedrijf past.

Inhoud van de brief

Kernpunten in een gerichte sollicitatiebrief zijn jouw motivatie voor de baan en positieve verkooppunten die hierbij passen. Er zijn een aantal vaste onderdelen die horen in een sollicitatiebrief. Inhoud van een gerichte sollicitatiebrief:

Geadresseerde 
Hier zet je de bedrijfsnaam, contactpersoon en/of afdeling neer. Gebruik voor de bedrijfsnaam exact de naam die in de advertentie staat.

Postbusnummer (of postadres)

Postcode en plaats

Je eigen woonplaats, datum (de datum schrijf je voluit)

Betreft
Hier schrijft je de naam van de functie of het vacaturenummer, of het feit dat je solliciteert. Voorbeeld: Betreft: sollicitatie functie barman

Aanhef: Geachte
De aanhef begint met een hoofdletter en eindigt met een komma. Laat voorletters weg. Voorvoegsels als ‘van der’ of ‘de’ schrijf je met een hoofdletter. Als er geen naam in de advertentie staat, bel dan om te vragen aan wie u de brief moet richten. Anders schrijft u: Geachte mevrouw/heer,

Openingsalinea
Hierin verwijs je naar de vacature en hoe of van wie je meer informatie hebt gekregen. Vermeld ook de reden waarom je solliciteert (De functie past bij jouw werk of opleiding, enthousiast over de functie, etc).

Motivatiealinea
In deze alinea meld je waarom je de baan graag wilt hebben en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor dit bedrijf. Probeer je in te beelden wat de werkgever wil horen, want de redenen moeten de werkgever interesseren.

Gebruik positieve woorden en zinnen: Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging, in plaats van: Ik zie geen uitdaging meer in mijn oude werk.

Alinea met verkooppunten
Hier maak je duidelijk dat jouw kwaliteiten juist bij dit bedrijf en deze baan van pas komen. Hiervoor gebruik je de functie-eisen uit de vacature, zodat je zeker weet dat dit is wat de werkgever wil. Geef voorbeelden uit een vorige baan, commissie of bestuur. Ook kun je belangrijke punten uit het CV oplichten.

Slotzin
Dit is een korte samenvatting, afsluitend met de mededeling dat je deze brief en jouw CV in een gesprek graag wilt toelichten.

Groet
Eindig de brief met Hoogachtend of Met vriendelijke groet. Hoogachtend is formeler, afhankelijk van het bedrijf, en gebruik je officieel als de aanhef begint met “Geachte”. (“Met vriendelijke groet” gebruik je als de aanhef begint met “Beste”).

Handtekening
Zet daaronder een handtekening met een blauwe of zwarte pen.

Afzender
Onder de handtekening komt jouw naam en adres.

Bijlagen
Bijlagen vermeld je onder aan de brief.

Bijlage: curriculum vitae.
Stuur geen pasfoto, diploma’s, getuigschriften, scriptie, artikelen of tekeningen mee. Doe dat alleen als er om gevraagd wordt. Stuur een kopie, nooit het originele document.

Voorbeeldbrieven

Kijk eens op deze sites voor voorbeeldbrieven

%d bloggers liken dit: