Net 18 jaar geworden

Alle informatie speciaal voor 18 jarigen!

Uit huis

Je bent 18 jaar nu en wellicht ga je binnenkort uit huis, op kamers als student of misschien zelfs een eigen huis. Je gaat een huis huren of misschien zelfs wel kopen. Hoe dan ook gaat er dan veel veranderen! Hier vind je wat je moet regelen.

Zoek je een kamer of huis om te huren, dan kun je je inschrijven bij verschillende websites waar het kameraanbod staat. Wil je een huis kopen, dan kun je een geschikt huis vinden via een makelaar of je kijkt eerst zelf op bijvoorbeeld Funda. En dan moet je een hypotheek regelen.

Ga je huren, dan is het handig om de huurtips even te lezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij het verhuizen zelf kun je de checklist bij de hand houden en uiteindelijk zul je jouw kamer inrichten. Internet en tv moeten dan natuurlijk wel zijn aangesloten!

Als 18 jarige heb je natuurlijk weinig geld, dus dan kun je jouw huur eens onder de loep nemen. Ook kun je de energiekosten eens bekijken of de energietips doornemen, zodat je niet onnodig energie gebruikt. Verder is het slim een inboedelverzekering af te sluiten voor je nieuwe kamer zodat je je spullen kunt vervangen bij brand of diefstal.

Waar moet je op letten bij het huren van een studentenkamer?

Al jarenlang lopen jongeren in de val van malafide verhuurders. Overal op internet zijn verhalen te lezen waarin goedgelovige jongeren de pineut zijn. Op Marktplaats of andere sites worden ruime appartementen voor (te) interessante prijzen aangeboden. Of er worden appartementen aangeboden die helemaal niet te huur staan. Er wordt gevraagd een voorschot over te maken waarna de huurder voor een dichte deur staat. Waar moet je in de jungle die ‘huurmarkt’ heet op letten om te zorgen dat je in je recht staat en blijft staan.

Huurcontract voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Samen met de verhuurder bepaal je op welke wijze je de huurovereenkomst vorm wilt geven. Reguliere huurcontracten worden voor onbepaalde tijd afgesloten. Echter kiezen steeds meer verhuurders ervoor om in eerste instantie met een tijdelijk huurcontract van een jaar te werken. Na afloop van het jaar is er dan sprake van stilzwijgende verlenging. Als het niet expliciet is opgenomen in het jaarcontract kunnen zowel de verhuurder als de huurder niet onder dit contract uit. De verhuurder moet mocht hij dit willen de overeenkomst altijd opzeggen. De opzegtermijn moet in acht worden genomen en de opzegging moet aan strikte eisen voldoen. Mocht je twijfelen of alles wel volgens de regels gaat kun je altijd terug vallen op je huurbescherming.

Wat houdt de huurbescherming in?

Om de machtsverhouding tussen jou en de verhuurder in balans te houden geniet je als huurder huurbescherming. De verhuurder dient met de onderstaande punten altijd rekening te houden:
• Minimaal drie maanden opzegtermijn
• Wettelijke reden voor opzegging
• Huurder moet akkoord gaan
• Indien niet akkoord door huurder is een gang naar de rechter verplicht

Huurverhoging mag dit?
Het staat de verhuurder vrij om een keer in de twaalf maanden de kale huurprijs te verhogen. Belangrijk hierbij is dat de verhoging redelijk moet zijn. Voor woningen buiten de vrije sector geldt een vast wettelijk huurverhogingspercentage.

3 handige weetjes

  1. De verhuurder mag in geen geval winst maken op de service kosten. Mocht er een maandelijks voorschot worden betaald moet er altijd na zes maanden een afrekening plaatsvinden. Kan de verhuurder geen informatie verstrekken staat het de huurder vrij om naar de huurcommissie te stappen.
  2. Veel woningen worden als vrije sector woningen verhuurd terwijl dit volgens het puntensysteem eigenlijk niet mag. Twijfel je of je niet te veel betaalt? Dan kan je de huurprijs laten toetsen door de huurcommissie. Dit moet binnen zes maanden na aanvang. Mocht het zo zijn dat de woning op basis van de puntentelling niet als vrijesector woning mag worden verhuurd zal de huur worden verlaagd.
  3. De verhuurder heeft een minimale opzegtermijn van drie maanden. Voor ieder jaar dat jij als huurder in het appartement zit wordt de minimale termijn met een maand verlengd. Deze verlening kan maximaal oplopen tot zes maanden.
%d bloggers liken dit: