Net 18 jaar geworden

Alle informatie speciaal voor 18 jarigen!

Verzekeringen

Je bent nu 18 jaar en zelf financieel verantwoordelijk. Verzekeringen zijn nu dus ook jouw verantwoordelijkheid. Je kunt voor zo’n beetje alles verzekeren maar wat is verplicht en wat verstandig?

Verplichte verzekeringen

  • Zorgverzekering
  • Als je een auto, motor, brommer, scooter hebt (kortom, alles met een moter) een WA-verzekering, oftewel een autoverzekering of scooter/brommerverzekering.

Zeker te overwegen waard verzekeringen

  • Reisverzekering. Eventueel met een annuleringsverzekering
  • Als je uit huis bent en je eigen kamer of woning hebt een inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidssverzekering (vergoedt de schade aan een ander als het jouw schuld is)

Tip: verzeker je alleen voor zaken die je echt niet zelf kunt betalen en waarvan er een kans is dat het gebeurt. Laptop gestolen in een vaag buitenland? Mja. Extra garantie op je tv? Nee. Maar let wel, je bent nu 18 jaar dus zelf verantwoordelijk of je luistert naar onze tips!

Zorgverzekering

Als je 18 jaar bent geworden ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet ingaan op de eerste dag van de maand dat je 18 jaar wordt. Word je bijvoorbeeld op 3 maart 18 jaar, dan moet de zorgverzekering ingaan op 1 april.

Je kunt zelf kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij je je zorgverzekering afsluit. Dat kan bij de maatschappij van je ouders maar we raden je aan even rond te kijken want dat kan een hoop geld schelen. Je moet altijd een basisverzekering nemen en je mag daarbovenop een aanvullende verzekering afsluiten. Hier lees je meer over je zorgverzekering.

Inboedelverzekering

Vanaf een leeftijd van 18 jaar oud gaan veel kinderen het huis uit. Als je het huis uit gaat en zelftstandig op kamers gaat worden, is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering dekt alle spullen in huis of studentenkamer tegen brand, diefstal en stormschade. Een inboedelverzekering is niet verplicht en je kunt ‘m al afsluiten voor vanaf enkele euro’s per maand.

Brommer / Scooterverzekering

Als je een brommer of scooter hebt is een bromfietsverzekering verplicht. Ook hier heb je een aantal varianten in dus check ‘t goed. Hier lees je meer over de brommer / scooterverzekering.

Autoverzekering

Vanaf je 18e mag je zelfstandig, dus zonder begeleiding, in een auto rijden. Als je wel een rijbewijs hebt natuurlijk. Bij een auto is een autoverzekering verplicht.

Ook bij autoverzekeringen is het de moeite waard even rond te kijken. In tegenstelling tot de zorgverzekering zijn jongeren niet gewild bij een autoverzekering. Omdat de kans op schade veel groter is. Daarom betaal je als je net 18 geworden bent en een eigen auto hebt een hogere premie.

%d bloggers liken dit: