Net 18 jaar geworden

Alle informatie speciaal voor 18 jarigen!

Zorgverzekering

De zorgverzekering is de enige verzekering die verplicht is. Iedereen van 18 jaar en ouder moet een zorgverzekering hebben. Zodra je 18 jaar bent geworden ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet ingaan op de eerste dag van de maand dat je 18 jaar wordt. Word je bijvoorbeeld op 3 maart 18 jaar, dan moet de zorgverzekering ingaan op 1 april.

Je kunt zelf kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij je je zorgverzekering afsluit. Dat kan bij de maatschappij van je ouders maar we raden je aan even rond te kijken want dat kan een hoop geld schelen.

Als je een zorgverzekering hebt kun je daarna elk jaar tussen half november en eind december van zorgverzekeraar wisselen. Het hoeft niet maar wat valt er te kiezen en wat kun je het beste doen ? Hieronder hebben we een en ander voor je samengevat.

Een zorgverzekering bestaat meestal uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen gelijk en verplicht. De aanvullende verzekering is niet verplicht en hierin kunnen grote verschillen zijn.

Basisverzekering

De basisverzekering is dus voor iedereen gelijk en elk jaar wordt door de overheid bepaalt wat er wordt vergoed en voor hoeveel. De verzekeraars moeten dan op andere manier het verschil maken, zoals prijs, met welke zorgverleners ze een contract hebben of service.

Vrijwel alle verzekeraars bieden de mogelijkheid om korting te krijgen op de basisverzekering. Deze korting is maximaal 10%. Die korting kun je krijgen door online een verzekering af te sluiten of door mee te doen met een collectieve verzekering. Dan sluit je je aan bij een grote groep waardoor de verzekeraar korting kan bieden. Zo’n groep kunnen studenten zijn maar ook je sportclub of je werk. Het belangrijkste van de basisverzekering is, naast de prijs, om te checken of je verzekering wel een contract heeft met de zorginstelling of zorgverlener waar jij geholpen wilt worden indien nodig. Als er geen contract is , kun je er wel terecht maar gaat het je mogelijk meer geld kosten.

Aanvullende verzekering

Dan de aanvullende verzekering. Hier wordt het interessant als je jongere of student bent. Veel verzekeraars hebben een aanvullende zorgverzekering voor deze groep die goedkoper is dan de standaard aanvullende verzekering. Omdat studenten jong en gezond zijn en over het algemeen minder zorg nodig hebben. 

De aanvullende verzekeringen verschillen van inhoud per verzekeraar. Sommigen hebben speciale aanvullende verzekeringen voor verschillende groepen en anderen werken met modules zodat je jouw verzekering op je eigen situatie kunt afstemmen. Denk wel even goed na of je echt een aanvullende verzekering nodig en voor wat precies dan. Bijvoorbeeld  alleen voor de tandarts of alleen fysiotherapie. Zo kun je veel geld besparen.

Lagere premie door je eigen risico te verhogen

Het wettelijk verplichte eigen risico is in 2019 385 euro. Dat houdt in dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten van de basisverzekering zelf betaalt, op een aantal uitzonderingen na (zoals de huisarts). Het is echter mogelijk om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Het voordeel is dat je dan korting op je premie krijgt. Je kunt je eigen risico met maximaal 500 euro verhogen, naar een totaal van 885 euro. De korting die je krijgt kan oplopen tot zo’n 25 euro per maand. Dit is interessant als je denkt toch geen zorg nodig te hebben. Tip: hou wel wat geld achter de hand voor het geval je toch onverwachts naar het ziekenhuis moet of andere zorg uit de basisverzekering nodig hebt.

%d bloggers liken dit: